تقویت مهارت های شناختی کودکان با بازی کردن
تقویت مهارت های شناختی کودکان نام فعالیتهایی از ذهن است که به پردازشهای مرتبط با یادگیری و حل مسئله کمک میکند. بسیاری از خانوادهها با چالش «چطور میتوانم شرایط بهتری را برای رشد فرزندانم مهیا کنم؟» روبرو هستند. سوالی که پاسخ آن گاهی در انتخاب بازی مناسب برای کودکان نهفته است.
مهارتهای شناختی به مغز کمک میکنند تا بتواند عملکرد بهتری داشته باشد و انتخاب روش درست در پرورش این مهارت فرآیند بسیار مهمی است. در این مقاله درباره نقش مهارتهای شناختی در رشد کودک صحبت میکنیم و ۱۰ بازی برای تقویت مهارت های شناختی را معرفی خواهیم کرد.
نقش بازی در تقویت مهارت های شناختی کودکان پیش دبستانی چیست؟
مهارت شناختی مهارتی است که شامل دقت، حافظه کوتاه مدت و بلند مدت، منطق و استدلال، پردازش شنیداری و بصری و سرعت پردازش است. همه اینها، مهارتهایی هستند که به کمک مغز میشتابند تا بتواند فکر کند، یادبگیرد، بخواند، بهیاد بیاورد، توجه کند و مشکلات را حل کند.
بازی، عامل محرکی است که برای رشد و تقویت مهارتهای شناختی کودکان پیشدبستانی مهم است. این بازیها توانایی فکر کردن، دریافتن، ارتباط برقرار کردن، بهیاد آوردن، تخیل کردن، منطق و استدلال را در کودک تقویت میکند.
کودکان پیشدبستانی دوست دارند نحوه کار کردن هر چیزی را کشف کنند. بازی ابزاری است که از طریق آن بهتر میتوانند به این هدف دست پیدا کنند و چیزهای مختلفی را یاد بگیرند. کودکی که بازی میکند توانایی حل مشکلات، خلق کردن، تجربه کردن، فکر کردن و آموختن را پیدا میکند.
برای تقویت مهارت شناختی در کودک با او بازی کنید و با او وقت بگذرانید. بازی با کودک ارتباط بین شما و او را محکم میکند و حاوی یک پیام ساده، اما قدرتمند است: «تو برایم مهم هستی.»
این پیام کلید موفقیت کودک در آینده است. چرا که، به او کمک میکند تا بفهمد کیست و جایگاهش در دنیا کجاست. به او اعتمادبهنفس میدهد تا جهان اطرافش را جستجو کند و چیزهای بیشتری در مورد آن یاد بگیرد.
۱۰ بازی برای تقویت مهارت های شناختی در کودکان
مهارت شناختی مسئول یادگیری اطلاعات و مهارتهای جدید در کودکان است. با پرورش این مهارت میتوان کودک را برای آینده مهیا کرد. از بین روشها و فعالیتهای شناختی، انتخاب بازی برای تقویت مهارت های شناختی در کودکان یکی از بهترین گزینهها است. بهترین بازیها در این زمینه بازیهای فکری هستند. بازیهایی که تمرکز، توجه و درک کودک را بالا میبرند.
۱. بازی مارپله
مفهوم یادگیری از طریق بازی تاثیر مثبتی بر رشد مهارتهای شناختی کودکان دارد. هر بازی مزیتهای مخصوص به خودش را دارد و یک بخش از مهارتهای شناختی را پرورش میدهد. بهطور مثال، بازی مارپله در دسته بازیهای برد گیمز قرار میگیرد که درک، تسلط بر مفاهیم اساسی و توالی اعداد را در کودک تقویت میکند.
۲. پازل
مهارتهای شناختی یعنی درک، سازماندهی عقاید و استفاده از دانش، که از طریق انتخاب و ارزیابی حاصل میشود. هنگامی که کودک با پازل یا بازیهای فکری بازی میکند،
حافظهاش تقویت میشود. با تشخیص و تفکر درباره چگونگی قرار گرفتن قطعات در کنار هم و ساختن یک تصویر کامل، قدرت انتخاب و استراتژی را میآموزد.
بعضی از بازیها مهارت تصمیمگیری و بعضی دیگر کار گروهی، مهارت حرکتی و همدلی را به کودک میآموزند. پازل نیز یک بازی خوب است که این مهارتها را بهطور نهفته در خودش جای داده است.
۳. آواز خواندن با موسیقی
موسیقی به رشد کودکان کمک شایانی میکند. اجازه دهید کودک با موسیقی در حال پخش همراهی کند. همراهی با موسیقی قدرت تشخیص کلمات و مهارت حافظه را تقویت میکند، سرگرم کننده است و استرس کودک را کاهش میدهد.
موسیقی فعالیتی است که مورد علاقه کودکان است و مهارتهای شناختی آنها را تقویت میکند. سعی کنید موسیقیهایی را برای کودکتان انتخاب کنید که ترکیبی از خواندن و رقصیدن باشد.
۴. بازی تشخیص صدا
تشخیص صدا در دسته بازیهایی قرار میگیرد که حافظه و توانایی تشخیص و تمایز بین صداها را در کودک تقویت میکند. اسباببازیهای مخصوصی برای آموزش تشخیص صدا وجود دارند که کودک خودش بهطور مستقل میتواند با آنها بازی کند.
اگر این اسباببازی در دسترس شما نیست میتوانید خودتان کودک را با صدای حیوانات مختلف آشنا کنید. این بازی فعالیت مناسبی برای تقویت مهارتهای شناختی محسوب میشود.
۵. آشنایی با اعداد و حروف
یکی از راههای تقویت حافظه کودکان، به ذهن سپردن حروف، اعداد یا کلمات است. میتوانید از کتابهای آموزشی یا فلش کارتهای حاوی حروف، اعداد یا کلمات استفاده کنید و حافظه کودک را تقویت کنید. تقویت حافظه به کمک این کارتها یک راه برای تقویت مهارت های شناختی کودکان است. برای مطالعه بیشتر درباره راههای تقویت حافظه میتوانید به مقاله روش های موثر برای تقویت حافظه کودکان مراجعه کنید.
۶. جورچین اشکال هندسی
شناخت ابعداد و اشکال مختلف در رشد کودکان بسیار موثر است. میتوانید از جورچینهای چوبی یا پلاستیکی استفاده کنید. در این بازی کودک با اشکال مختلف آشنا میشود. میتواند تشخیص بدهد که هر شکل، مرتبط با کدام فضای خالی است که باید در آن قسمت قرار بگیرد.
۷. آموزش رنگها
یادگرفتن و آشنایی با رنگها برای رشد و تقویت مهارتهای شناختی کودکان نوپا مهم است. میتوانید برای آموزش رنگها به کودکان از «اسباببازی مرتب کردن رنگها» استفاده کنید.
این نوع اسباببازی مهارت استفاده از دست را در کودکان نوپا افزایش میدهد و آنها را با رنگها آشنا میکند.
۸. آشپزی با کودک
آشپزی کودک را به تفکر، حل مسئله و خلاقیت تشویق میکند. اطلاعات زیادی مانند شمارش، اندازهگیری، پیروی از دستورالعملها و درک علل و معلول کارها را به کودک میآموزد. همینطور کودک را با نام مواد غذایی سالم آشنا میکند. به همراه کودک آشپزی کنید و به او اجازه دهید در کارهایی که خطرناک نیست شما را همراهی کند.
۹. بازی در فضای باز
بازی در فضای باز برای کودکان بسیار خاطره انگیز و لذتبخش است، به آنها حس آزادی میدهد و قدرت تجسم و سطح توانایی جسمانی کودک او را افزایش میدهد.
۱۰. بازیهای دیجیتالی
همانقدر که فعالیتهای جسمانی برای کودک مفید است، بازیهای دیجیتالی هم در اندازهای متعادل میتواند برای رشد مهارت شناختی کودک مفید باشد. این بازیها هماهنگی چشم و دست را افزایش میدهند و کودک را در حل مسائل به چالش میکشند.
سوال و جواب
چرا بازی برای تقویت مهارت شناختی کودکان مفید است؟
خلاقیت و مهارتهای کودک از طریق بازی پرورش مییابد. مهارتهای شناختی کودک را در حوزههای شناختی از جمله یادگیری و حل مسئله به چالش میکشند. در نتیجه این بازیها همراه مناسبی در مسیر رشد مهارتهای شناختی کودک هستند.
چگونه میتوانم مهارت شناختی کودکان را تقویت کنم؟
با آواز خواندن، تشخیص صدا، یادگرفتن الفبا، اعداد و شمارش، انتخاب کردن، سوال پرسیدن و رفتن به مکانهای دیدنی، مهارتهای شناختی تقویت میشود.
مهارت شناختی چیست؟
توجه و تمرکز، سرعت پردازش اطلاعات، انجام چند کار به شکل همزمان، طبقهبندی، تشخیص الگو و… همگی مثالهایی از مهارتهای شناختی هستند.
نکات کلیدی تقویت مهارت های شناختی کودکان
- مهارتهای شناختی شامل مهارت دقت، حافظه کوتاه مدت و بلند مدت، منطق و استدلال، پردازش شنیداری و بصری و سرعت پردازش است.
- بازی میزان تمرکز، توجه، فهمیدن، ارتباط برقرار کردن و تصور کردن را در کودک پرورش میدهد.
- بازی نقش مهمی در تقویت مهارت های شناختی کودک ایفا میکند.
- بازی علاوه بر تقویت مهارتهای شناختی در کودکان، ارتباط بین والدین و فرزندان را هم مستحکمتر میکند.